Ismét bagolymentés

Immáron hetedik alkalommal van dolgunk bagollyal. Legtöbbször fiókák vagy fiatal madarak kerülnek bajba, de ezúttal egy felnőtt példány járt szerencsétlenül.

Szombaton reggel értesítettek bennünket, hogy a tiszai üdülőterületen egy bagoly van fennakadva a drótkerítésen. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Szilágyi család épp kinn tartózkodott, máskülönben szomorúan alakult volna a bagoly sorsa, mivel kiszabadítani biztosan nem tudott magától.

Megmentői ügyesen leszedték és egy kosár alá helyezték, kiérkezésünkig. Kézbe véve megállapítottuk, hogy látható törés nincs, de egy csúnya nyilt seb van ott ahol a drót fogva tartotta. Szárnyát lógatta, ami esetleges váll környéki sérülésre is utalhat. (húzódás,ficam)

Baglyunk egyébként jó kondícióban volt, de látszólag kimerült, mert igen nyugodt volt mindvégig.

Egy kis szeretgetés és fotózás után, kócos tollfülű alkalmi utitársunk, máris a mentődobozba került. Ott kényelmesen elhelyezkedett és örült annak hogy már nem kell lógatnia a szárnyát.

Ezután nemsokkal máris úton volt Annához, aki önfeláldozó módon számtalan sérült és bajbajutott madárnak segített már. A diagnózis nem változott, így egy csinos kötéssel és egy erősítő injekcióval várta a sorsa alakulását.

A mi feladatunk ezzel véget is ért, így megköszöntük és elbúcsúztunk Annától.

Vasárnap értesített bennünket, hogy a madár már láthatólag jobban érzi magát, élénkebb és fickósabb kedvében van. Az autó 11 óra után indult meg a Hortobágyi madárkórházba ahol remélhetóleg hamarosan szabadjára engedik majd. Amennyiben volt párja és fészke, minden bizonnyal vissza fog térni oda ahol megtalálták, de minden más esetben is vissza jöhet. Ezt már ő fogja eldönteni...

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Szilágyi családnak hogy pont akkor gondoltak kerti munkára! :) Nelkülük máshogyan is lehetett volna. :)

R.T.

További cikkek

Érdekességek
 
Darázsgarázs, avagy méhecske hotel!

A családokban élő, köztudottan agresszív telepes méhek és darazsak mellett léteznek magányosan élő fajok is. Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló, szelíd, nem támadékony fajok partfalak, fák, talaj lyukaiba falazzák utódaikat. Jelenlétük nagyon fontos a lakott területeken is, mivel faj- és méretgazdagságuk alapvető fontosságú a változatos virágméretű növényfajok beporzásában, amit a házi méhek egymagukban nem tudnak elvégezni. Folytatás »

 
ITTE hírek
 
Iskolában jártunk!

Április elején meghívást kaptunk, hogy tartsunk egy kis előadást az Ibrányi Református Iskolába járó első osztályos gyerekeknek. Nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek, és láthatóan a a kis nebulók is élvezték! Folytatás »

 
Könyv- és filmajánló
 
Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben! Folytatás »

 
Természet
 
Fülesbagoly szinkron 2020

A mostani felmérés, az Év madarának választott Erdei fülesbaglyot vette górcső alá. Hagyományainkhoz híven, idén is bekapcsolódtunk az országos szinkronszámlálásba! Sőt... ezúttal megpróbáltuk egész Ibrány területét átfésülni. Folytatás »

 

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Regina
Hozzászólás:tomy4 » Természetvédelem általában
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:2
Összes:324624
Belépve:

Éves ITTE gyűlés

Kedves Tagok, érdeklődők! Ahogyan már megszokhattátok, az év természetvédelmi szempontból legkevésbé aktív időszakában tartjuk meg taggyűlésünket. Megbeszéljük az előző év történéseit és az idei év teendőit.

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2020-07-09 15:44:28
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< Július >>
H K Sz Cs P Sz V
12345
6789101112
1314ITTE

Az egyesületi teszt weblap elindítása.

1516171819
20212223242526
2728293031

 
Önök küldték
Etetők
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2020. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu