Fülesbagoly szinkron 2020

A mostani felmérés, az Év madarának választott Erdei fülesbaglyot vette górcső alá. Hagyományainkhoz híven, idén is bekapcsolódtunk az országos szinkronszámlálásba! Sőt... ezúttal megpróbáltuk egész Ibrány területét átfésülni.

Ahogy az előző évben elterveztük, most nem csak a megszokott helyen számoltuk a füles barátainkat, hanem nagyságrendileg az egész város területét bejártuk. Ezt persze nem a felmérés napján ejtettük meg, hanem az azt megelőző hetekben.

Ezt úgy kell érteni, hogy a város csaknem minden utcáján végig mentünk és a lehetséges helyeken felmértük hogy tartózkodik-e ott bagoly. Ehhez mérten úgy gondoljuk körülbelül 70-80%-os lefedettséggel tudtuk városunkban ezt megtenni.

A szinkron napján így már csak a biztos gyülekező helyeket kellett meglátogatni és ott heves számolásba kezdeni. Így alakult az, hogy a megszokott biztos nappalozó helyen kívül még kettő helyszínen sikerült baglyokat találni. Igaz, hogy az újonnan felfedezett helyeken csupán 2 illetve 3 példány tartózkodott, de ez is szerves része a statisztikának.

A kissé kellemetlen ködös idő ellenére, 6 fő jelent meg a meghírdetett helyszínen. A program természetesen a legnagyobb egyedszámot birtokló stabil helyszínen zajlott, ahol igen közelről lehetett megcsodálni ezeket a rendkívül hasznos madarakat!

Eredmény:

Egész Íbrány területén összesen 35 baglyot számoltunk, ebből a fő gyülekező helyen 30-at, a másik kettőn pedig összesen 5-öt.

Így nagy vonalakban kiszámolva az itt tartózkodó baglyok a három téli hónap alatt, csaknem 6000 rágcsálót esznek meg,melynek zöme pocok és egér, de patkányokat is elkapnak.

Reméljük a következő alkalommal még többen jönnek el, hogy közelről láthassák ezeket a nesztelen ragadozókat.

Jövőre ugyanekkor ugyanitt! :)

 

R.T.

2020.01.26.

További cikkek

Érdekességek
 
Homokfal 2018

Mint minden év Áprilisában, ezúttal is homokozni indultunk a madarak kedvéért. A séma és elszántság mindig ugyan az, de idén költözni kényszerültünk… Folytatás »

 
ITTE hírek
 
Iskolában jártunk!

Április elején meghívást kaptunk, hogy tartsunk egy kis előadást az Ibrányi Református Iskolába járó első osztályos gyerekeknek. Nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek, és láthatóan a a kis nebulók is élvezték! Folytatás »

 
Könyv- és filmajánló
 
Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben! Folytatás »

 
Természet
 
Homokfal 2019

Egyesületünk idén tavasszal a szokásosnál hamarabb vágott neki a Partifecske és Gyurgyalag költőhely rendbe tételéhez. Ennek részben az időjárás alakulásához és a további teendőkhöz van köze. Nagyjából három héttel korábban érkeztünk a tavaly ötösre vizsgázott „új” telepünkön. Folytatás »

 

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Regina
Hozzászólás:tomy4 » Csevegés
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:3
Összes:289373
Belépve:

Partifecske hajózás 2019

Egyesületünk hajókirándulást szervezett Május 11.-én, melynek uticélja a Szabolcs községnél kanyargó Tiszai szakaszon található Partifecske telep. A mintegy 2 órás úton a hazai partifecske kutatás legnagyobb szakembere Dr. Szép Tibor kalauzolt bennünket.

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2020-02-20 03:33:57
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< Augusztus >>
H K Sz Cs P Sz V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

 
Önök küldték
Sárgyűjtés, Molnárfecskék
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2020. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu