Homokfal 2018

Mint minden év Áprilisában, ezúttal is homokozni indultunk a madarak kedvéért. A séma és elszántság mindig ugyan az, de idén költözni kényszerültünk…

Az év eleji taggyűlésen szó esett a Gyurgyalag és Partifecske élőhehy esetleges megszűnéséről. Ami akkor még elmélet volt, ma már sajnos gyakorlati tényező lett. Mivel a terület nem védett, így a költési időn kívüli átalakításokba nem volt beleszólásunk. Lezárult tehát egy sikeres korszak.

Itt kell köszönetet mondani a terület kezelőjének, hogy az elmúlt évek alatt hozzá járult ezeknek a ritka és csodálatos madaraknak a költéséhez. A kitűnő kapcsolatnak köszönhetően időben értesítettek bennünket, és megkezdhettük a 2018-as évre való felkészülést.

Óriási szerencsére ez már részben tavaly megtörtént, hiszen tudomásunk volt egy másik kezeletlen területről, ahol már akkor is próbálkoztak a madarak költéssel, és talán 1 km-re van csupán a régi helytől. Itt a negatívum az lehet, hogy a talaj nem olyan homokos és a szakadó fal feletti fiatal akácok is jelenthetnek problémát a jövőben. A két negatív mellett a lehetséges költőhely hosszának nagysága billentheti egyensúlyba a mérleget. Ugyanis legalább háromszor akkora lehet, mint az a régi területen volt.

A szükséges engedélyek beszerzése után, Április 14.-én négy jó vágású fiatalember vágott neki a nemes feladatnak.

A kezdeti lendület görbéje, a kilapátolt fölt nagyságával csökkent valamelyest, de ezen mindig túllendített bennünket a kakaós nápolyi, és a frissítő.  :)

Azt tudni kell, hogy egy új költőhely kialakítása jár a legnagyobb fizikai teherrel. Ekkor kell a fal alapjait kialakítani, hogy a későbbiekben csak igazítani, avagy bővíteni lehessen. Ezért külön dicséret illeti a brigádot. Mindenki kap egy szóbeli vállveregetést…

Három óra leforgása alatt végeztünk a nemes feladattal, és messziről nézve mindenkiben egyértelműen az fogalmazódott meg, hogy „de jól néz ki”!

A kész fal

A szupercsapat

Remélhetőleg a hosszú vándoroknak is annyira fog tetszeni, mint nekünk!

Ami azt illeti, ott jártunkkor, egy fecskepár jelent meg felettünk, amit bíztató jelnek veszünk.

Természetesen a megfelelő óvatossággal, felügyelni és mostantól pontosan számolni is fogjuk a telep lakóit.

 

R.T.

2018.04.23.

További cikkek

Érdekességek
 
Homokfal 2018

Mint minden év Áprilisában, ezúttal is homokozni indultunk a madarak kedvéért. A séma és elszántság mindig ugyan az, de idén költözni kényszerültünk… Folytatás »

 
ITTE hírek
 
Iskolában jártunk!

Április elején meghívást kaptunk, hogy tartsunk egy kis előadást az Ibrányi Református Iskolába járó első osztályos gyerekeknek. Nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek, és láthatóan a a kis nebulók is élvezték! Folytatás »

 
Könyv- és filmajánló
 
Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben! Folytatás »

 
Természet
 
Homokfal 2019

Egyesületünk idén tavasszal a szokásosnál hamarabb vágott neki a Partifecske és Gyurgyalag költőhely rendbe tételéhez. Ennek részben az időjárás alakulásához és a további teendőkhöz van köze. Nagyjából három héttel korábban érkeztünk a tavaly ötösre vizsgázott „új” telepünkön. Folytatás »

 

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Regina
Hozzászólás:tomy4 » Csevegés
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:4
Összes:289372
Belépve:

Partifecske hajózás 2019

Egyesületünk hajókirándulást szervezett Május 11.-én, melynek uticélja a Szabolcs községnél kanyargó Tiszai szakaszon található Partifecske telep. A mintegy 2 órás úton a hazai partifecske kutatás legnagyobb szakembere Dr. Szép Tibor kalauzolt bennünket.

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2020-02-20 03:29:56
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< Február >>
H K Sz Cs P Sz V
1

FEBRUÁR 1. – A TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK EMLÉKNAPJA

A Tiszát a magyar nép a legmagyarabb folyónak tartja, hiszen a trianoni döntésekig határainkon belül volt az eredése és Magyarország területén torkollott a Dunába. Az Északnyugat-Romániában található Nagybányán, 2000. január 30-án 22 órakor olyan megdöbbentő esemény történt, melyre még nem volt példa a folyó életében. Az Aurul SA által működtetett üzemnél a bányatavat körülvevő gát átszakadt, s ennek hatására 50-100 tonna cián, valamint különböző nehézfémeket, többek között rezet tartalmazó közel 100 000 köbméter folyékony és lebegő hordalék került a vízbe. A szennyezés a Zazar, Lápos, Szamos folyókon átfolyva került a Tiszába, majd a Dunába. Ez a szomorú és felháborító esemény az oka annak, hogy 2001-től rendszeresen megemlékezünk a cianidszennyezés következtében elpusztult tiszai élővilágról

2

FEBRUÁR 2. – A VIZES ÉLŐHELYEK NAPJA

 A  vizes élőhelyek védelméért küzdő Ramsari Egyezmény aláírásának napján ünnepeljük. A Ramsari Egyezmény (Konvenció) – a vizes élőhelyek védelméről szóló dokumentum – az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény. 1971. február 2-án írta alá 18 ország képviselője az iráni Ramsarban. Az Egyezményhez azóta már 125 ország csatlakozott, és 1040 területet összesen kb. 80 millió hektár kiterjedéssel minősítettek „nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek”. Az Egyezmény célja a vizes területek megőrzése, fenntartható – a terület ökológiai jellegét nem befolyásoló – hasznosítása, és az erre vonatkozó jogi és szervezeti keretek biztosítása. Hazánk 1979-ben csatlakozott az Egyezményhez

3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

 
Önök küldték
Szöcske
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2020. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu