Homokfal 2018

Mint minden év Áprilisában, ezúttal is homokozni indultunk a madarak kedvéért. A séma és elszántság mindig ugyan az, de idén költözni kényszerültünk…

Az év eleji taggyűlésen szó esett a Gyurgyalag és Partifecske élőhehy esetleges megszűnéséről. Ami akkor még elmélet volt, ma már sajnos gyakorlati tényező lett. Mivel a terület nem védett, így a költési időn kívüli átalakításokba nem volt beleszólásunk. Lezárult tehát egy sikeres korszak.

Itt kell köszönetet mondani a terület kezelőjének, hogy az elmúlt évek alatt hozzá járult ezeknek a ritka és csodálatos madaraknak a költéséhez. A kitűnő kapcsolatnak köszönhetően időben értesítettek bennünket, és megkezdhettük a 2018-as évre való felkészülést.

Óriási szerencsére ez már részben tavaly megtörtént, hiszen tudomásunk volt egy másik kezeletlen területről, ahol már akkor is próbálkoztak a madarak költéssel, és talán 1 km-re van csupán a régi helytől. Itt a negatívum az lehet, hogy a talaj nem olyan homokos és a szakadó fal feletti fiatal akácok is jelenthetnek problémát a jövőben. A két negatív mellett a lehetséges költőhely hosszának nagysága billentheti egyensúlyba a mérleget. Ugyanis legalább háromszor akkora lehet, mint az a régi területen volt.

A szükséges engedélyek beszerzése után, Április 14.-én négy jó vágású fiatalember vágott neki a nemes feladatnak.

A kezdeti lendület görbéje, a kilapátolt fölt nagyságával csökkent valamelyest, de ezen mindig túllendített bennünket a kakaós nápolyi, és a frissítő.  :)

Azt tudni kell, hogy egy új költőhely kialakítása jár a legnagyobb fizikai teherrel. Ekkor kell a fal alapjait kialakítani, hogy a későbbiekben csak igazítani, avagy bővíteni lehessen. Ezért külön dicséret illeti a brigádot. Mindenki kap egy szóbeli vállveregetést…

Három óra leforgása alatt végeztünk a nemes feladattal, és messziről nézve mindenkiben egyértelműen az fogalmazódott meg, hogy „de jól néz ki”!

A kész fal

A szupercsapat

Remélhetőleg a hosszú vándoroknak is annyira fog tetszeni, mint nekünk!

Ami azt illeti, ott jártunkkor, egy fecskepár jelent meg felettünk, amit bíztató jelnek veszünk.

Természetesen a megfelelő óvatossággal, felügyelni és mostantól pontosan számolni is fogjuk a telep lakóit.

 

R.T.

2018.04.23.

További cikkek

Érdekességek
 
Homokfal 2018

Mint minden év Áprilisában, ezúttal is homokozni indultunk a madarak kedvéért. A séma és elszántság mindig ugyan az, de idén költözni kényszerültünk… Folytatás »

 
ITTE hírek
 
Éves ITTE gyűlés

A szokásos módon az év eleji gyűlésünkre invitálunk minden tagot és kedves érdeklődőt. A fő mondanivalók mellett, kötetlen beszélgetés és ajándék vár mindenkit! Folytatás »

 
Könyv- és filmajánló
 
Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben! Folytatás »

 
Természet
 
Homokfal 2019

Egyesületünk idén tavasszal a szokásosnál hamarabb vágott neki a Partifecske és Gyurgyalag költőhely rendbe tételéhez. Ennek részben az időjárás alakulásához és a további teendőkhöz van köze. Nagyjából három héttel korábban érkeztünk a tavaly ötösre vizsgázott „új” telepünkön. Folytatás »

 

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Écy
Hozzászólás:tomy4 » Csevegés
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:3
Összes:253560
Belépve:

Iskolában jártunk!

Április elején meghívást kaptunk, hogy tartsunk egy kis előadást az Ibrányi Református Iskolába járó első osztályos gyerekeknek. Nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek, és láthatóan a a kis nebulók is élvezték!

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2019-10-15 16:38:58
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< Október >>
H K Sz Cs P Sz V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

 
Önök küldték
Légykapó portré
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2019. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu