Homokfal 2019

Egyesületünk idén tavasszal a szokásosnál hamarabb vágott neki a Partifecske és Gyurgyalag költőhely rendbe tételéhez. Ennek részben az időjárás alakulásához és a további teendőkhöz van köze. Nagyjából három héttel korábban érkeztünk a tavaly ötösre vizsgázott „új” telepünkön.

Az év kezdetén nagy izgalommal tekintettünk előre ismervén a tavalyi adatokat, hogy vajon újra olyan sikeres lesz-e a hely, mint az előző szezonban. A tavalyi erőfeszítéseinknek köszönhetően, elsősorban a Partifecskék (Riparia riparia) örültek az egyenesre faragott domboldalnak és a mintegy 250 pár sikeresen költött és nevelte föl valamennyi utódját.

A fecskék mellett meglépő módon csupán egyetlen Gyurgyalag (Merops apiaster) pár választotta ezt a lakótelepet. Ez azért is érdekes, mert a korábbi még kezeletlen, elhanyagolt, elgyökeresedett és gyomos területen legalább 4-8 pár jelenléte volt megfigyelhető.

Az akció előtti hetekben előzőleg felmértük a terepet és meglepődve tapasztaltuk, hogy a tavalyi évben lefaragott falunk után, a költési szezonon kívül, markolóval egy csaknem ugyanolyan hosszú szakaszt bontottak le. Ennek két okból is örültünk. Egyrészt az idénre tervezett hosszabbítást jóval megkönnyítette számunkra, másrészt pedig örömmel vettük tudomásul, hogy a már meglévő falhoz nem nyúltak hozzá.

Ezek fényében a megszokott kis csapat vágott neki a feladatnak.

A meglazult és leomló részek néha betekintést engedtek a használt költőüregekbe, ahol megannyi rovar kitin árulkodott a madarak hasznosságáról.

Nagyjából másfél óra munkával egy nagyon elegáns költőhelyet sikerült újfent kialakítani.

Nagyon reméljük, hogy idén legalább annyi fecskét láthatunk cikázni a fal előtt, mint tavaly és bízunk abban is, hogy Gyurgyalagból is több lesz egy párnál.

 

R.T.

2019.04.10.

 

 

 

További cikkek

Érdekességek
 
Homokfal 2018

Mint minden év Áprilisában, ezúttal is homokozni indultunk a madarak kedvéért. A séma és elszántság mindig ugyan az, de idén költözni kényszerültünk… Folytatás »

 
ITTE hírek
 
Éves ITTE gyűlés

A szokásos módon az év eleji gyűlésünkre invitálunk minden tagot és kedves érdeklődőt. A fő mondanivalók mellett, kötetlen beszélgetés és ajándék vár mindenkit! Folytatás »

 
Könyv- és filmajánló
 
Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben! Folytatás »

 
Természet
 
Homokfal 2019

Egyesületünk idén tavasszal a szokásosnál hamarabb vágott neki a Partifecske és Gyurgyalag költőhely rendbe tételéhez. Ennek részben az időjárás alakulásához és a további teendőkhöz van köze. Nagyjából három héttel korábban érkeztünk a tavaly ötösre vizsgázott „új” telepünkön. Folytatás »

 

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Écy
Hozzászólás:tomy4 » Csevegés
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:2
Összes:253560
Belépve:

Iskolában jártunk!

Április elején meghívást kaptunk, hogy tartsunk egy kis előadást az Ibrányi Református Iskolába járó első osztályos gyerekeknek. Nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek, és láthatóan a a kis nebulók is élvezték!

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2019-10-15 16:36:35
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< Október >>
H K Sz Cs P Sz V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

 
Önök küldték
Szárcsák
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2019. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu