Partifecske hajózás 2019

Egyesületünk hajókirándulást szervezett Május 11.-én, melynek uticélja a Szabolcs községnél kanyargó Tiszai szakaszon található Partifecske telep. A mintegy 2 órás úton a hazai partifecske kutatás legnagyobb szakembere Dr. Szép Tibor kalauzolt bennünket.

Az ígéret szép szó… ismerjük a mondást, és mi, az év eleji gyűlésen elhangzott kijelentésünket be is tartottuk. Miszerint az első program, amire el fogunk menni az a Partifecskés hajókirándulás lesz. Nagyon sok éve már, hogy ezen a téren gyengén (sehogy sem) teljesítettünk, éppen ezért ideje volt felszállni minden tekintetben értve, arra a bizonyos hajóra.

A szervezés és jegyvásárlás zökkenőmentesen zajlott és kis egyesületünk nagy örömére a szokásos programjainkon megszokott 3-4 fő helyett 18-ra duzzadt a létszám! Amit még tetőzött a velünk tartott fiatal generáció érdeklődése is!

A gyülekezőt követően 3 autóval indultunk Tokaj irányába, a negyedik egység csak később tudott indulni. Miután megérkeztünk, egy kisebb várakozást követően a hajónk is befutott.

Mivel a negyedik egység önhibáján kívül később indult, pár percet kellett várni, várakoztatni a hajót, hogy a csapatunk 4 tagja nehogy lemaradjon. Ez leginkább a hajó személyzetéhez tartozó mogorva idősebb úriembernek turbózta fel az idegeit. Miután kiegészültünk, végre a hajó is nekiesett az esőzések után megduzzadt folyónak.

Ennek negatív hatásával már az elején is találkoztunk sajnos.

A nagyszerű időjárásnak köszönhetően Dr. Szép Tibor előadására koncentrálhattunk az út során, aki rengeteg információval és érdekességgel tette gazdagabbá partifecskés és madaras ismereteinket. Mindezt jól hallhatóan igazi profizmus szőtte át.

A hajón lehetőség volt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által kínált különböző prospektusokból többet is megtudni az egyesület munkájáról, és támogatni is lehetett őket, melynek folyamán szép kitűzőkkel ajándékoztak meg bennünket.

A sétahajózás során sajnos egyetlen partifecskét sem láttunk, melynek oka a korábbi napok (hetek) igen kedvezőtlen időjárása volt. Ekkor ugyanis a fecskéink által fogyasztott repülő rovarok száma igen alacsony, mely a hosszú vándorlás után érkezett és kimerült madarak számára nemigen kedvező. A túra napján viszont ragyogó időben volt részünk, amit minden bizonnyal a fecskék is kihasználtak és a fészeküreg ásás helyett inkább az energiapótlás foglalkoztatta őket.

Ennek ellenére mindenki nagyszerűen érezte magát, és sokakat lenyűgözött Dr. Szép Tibor előadása. A kirándulás zárásaként pedig a hagyományos Tokaji fagylalt hűsítette torkunkat, azután mindenki szétszéledt!

Hazafelé tartva azért a Kati féle autóban ülőknek mutattam egy helyet ahol láthattunk Partifecskéket és Gyurgyalagokat is! :)

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani Szászné Adriennek, hogy felajánlotta számunkra az egyik bérelhető autójukat! :)

 

2019.05.21.

R.T.

További cikkek

Érdekességek
 
Homokfal 2018

Mint minden év Áprilisában, ezúttal is homokozni indultunk a madarak kedvéért. A séma és elszántság mindig ugyan az, de idén költözni kényszerültünk… Folytatás »

 
ITTE hírek
 
Iskolában jártunk!

Április elején meghívást kaptunk, hogy tartsunk egy kis előadást az Ibrányi Református Iskolába járó első osztályos gyerekeknek. Nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek, és láthatóan a a kis nebulók is élvezték! Folytatás »

 
Könyv- és filmajánló
 
Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben! Folytatás »

 
Természet
 
Fülesbagoly szinkron 2020

A mostani felmérés, az Év madarának választott Erdei fülesbaglyot vette górcső alá. Hagyományainkhoz híven, idén is bekapcsolódtunk az országos szinkronszámlálásba! Sőt... ezúttal megpróbáltuk egész Ibrány területét átfésülni. Folytatás »

 

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Regina
Hozzászólás:tomy4 » Csevegés
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:6
Összes:302957
Belépve:

Darázsgarázs, avagy méhecske hotel!

A családokban élő, köztudottan agresszív telepes méhek és darazsak mellett léteznek magányosan élő fajok is. Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló, szelíd, nem támadékony fajok partfalak, fák, talaj lyukaiba falazzák utódaikat. Jelenlétük nagyon fontos a lakott területeken is, mivel faj- és méretgazdagságuk alapvető fontosságú a változatos virágméretű növényfajok beporzásában, amit a házi méhek egymagukban nem tudnak elvégezni.

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2020-04-02 12:17:07
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< április >>
H K Sz Cs P Sz V
123

Csillagászati világnap

45
6789101112
13141516171819
202122

A Föld Napja

Az első Föld napját egy amerikai egyetemista fiú, Dennis Hayes kezdeményezte. 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel a szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és más országokban is – fontos változást hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és sokan változtattak addigi életmódjukon, s tértek át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval és a környezetbarát társadalom közös vágyával ünnepeljék április 22-én a Föld napját. Több mint 125 ország környezetért aggódó lakossága, civil szervezete válaszolt a felhívásra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek emlékeztek meg különböző programokkal erről a napról.Afrikában az ünneplők felzarándokoltak egy 2000 méter magas hegyre, ahol a természetvédelmet méltató istentiszteletet tartottak. Az ausztrálok akciót szerveztek, hogy megakadályozzák Ausztrália utolsó esőerdeinek pusztítását. Indonéziában teknős tojásokat keltettek, a biológiai sokféleség megőrzéséről beszélgettek. Tibetben expedíció indult a Mount Everestre, hogy összegyűjtse a hegymászók által elszórt szemetet. A franciák a Loire mentén 800 km hosszú élőláncot alkottak, hogy felhívják a figyelmet a vizek védelmére. Dennis Hayes 1989-ben Magyarországra is ellátogatott, ahol a frissen alakult Független Ökológiai Központ munkatársaival találkozott és együtt szőttek terveket a nap megünneplésére, melyből aztán boldog népünnepély kerekedett, sok örömmel, kreativitással. Magyarországon a környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és létrehoztak egy hírközpontot is a Föld napi rendezvények összehangolására, hírlevelekből értesülhettünk az eseményekről, ajánlásokkal segítették az ünnep megszervezését
23242526
27282930

 
Önök küldték
Hajnali vízcseppek
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2020. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu