Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben!

 
 
A ragadozó madarakat gyakran - és nem ok nélkül - a madárvilág arisztokratáinak nevezik. Vannak, akik rajonganak értük, és vannak, akik vetélytársaiknak tartják őket. Van, ahol ezeket a madarakat a bátorság és az erő megtestesítőiként tisztelik, és megbecsültségük oly mértékű, hogy országok címerébe, uralkodói jelvényekbe foglalják, zászlókra tűzik idealizált képüket, de sajnos van, ahol tudatlanságból még napjainkban is üldözik őket.

A tisztelt olvasó olyan könyvet tart a kezében, amely szakmailag hitelesen, a legfrissebb adatokat felhasználva, igen gazdag fotóanyag segítségével mutatja be a hazánk területén előforduló 36 ragadozómadár-fajt, és a szerzők nem titkolt célja, hogy elfogultságtól mentes, reális képet rajzoljanak valamennyiről. Akár zavarba is jöhetünk, ha el kívánjuk dönteni, hogy terepi madárhatározót, ragadozómadár-védelmi kézikönyvet vagy ragadozó madarakat bemutató fotóalbumot tartunk a kezünkben - ez a kötet ugyanis valamennyi feltételnek eleget tesz. Széles spektrumban és aktuálisan tárja elénk azokat a legfontosabb ismereteket, amelyeket a Magyarországon megfigyelhető ragadozó madarakról minden olyan embernek tudnia illik, aki a természetet közel érzi magához.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ilyen jellegű ragadozó madaras könyv eddig még nem jelent meg hazánkban. És ez nem csak annak köszönhető, hogy a szerzők a természetvédelmi prioritásokat mindvégig szem előtt tartva tárgyalják és mutatják be szárnyas ragadozóinkat, hanem elsősorban annak, hogy a kötet magas színvonalú fotóin látható ragadozómadár-életképek vizuálisan is olyan az élményt nyújtanak az olvasónak, mintha ők maga is jelen lenne az expozíció pillanatában, és a felvételek készítőivel együtt személyesen is átélné a találkozások izgalmát.

Tudjuk, hogy a kiváló látással megáldott és az emberek közelségét nehezen viselő ragadozó madaraknak már a rendszeres megfigyelése is komoly szakmai felkészültséget, nagy terepi gyakorlatot igényel. A természetben való fényképezésük pedig a fentieken túl még hatalmas elszántságot és kitartást, valamint különleges természetfotós ismereteket is követel. A kötetet lapozgatva azonban meggyőződhetünk arról, hogy a szerzők nemcsak tapasztalt szakemberek, de emellett természetfotósként és grafikusként is nemzetközi szinten teljesítenek.

Röviden összefoglalva elmondható, hogy a Magyarország ragadozó madarai egy olyan korszerű és kiemelkedő ismeretterjesztő könyv, amelyet világszínvonalú természetfotók tesznek látványossá, éppen ezért melegen ajánlható a környeztünkért aggódó minden embernek, de különösen a hivatásos természetvédőknek, a vadgazdálkodásban dolgozóknak, a terepmadarászoknak és a természetfotózást kedvelőknek

Eger, 2015. október
Dr. Kalotás Zsolt
 
 

További cikkek

Érdekességek
 
Homokfal 2018

Mint minden év Áprilisában, ezúttal is homokozni indultunk a madarak kedvéért. A séma és elszántság mindig ugyan az, de idén költözni kényszerültünk… Folytatás »

 
ITTE hírek
 
Iskolában jártunk!

Április elején meghívást kaptunk, hogy tartsunk egy kis előadást az Ibrányi Református Iskolába járó első osztályos gyerekeknek. Nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek, és láthatóan a a kis nebulók is élvezték! Folytatás »

 
Könyv- és filmajánló
 
Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben! Folytatás »

 
Természet
 
Homokfal 2019

Egyesületünk idén tavasszal a szokásosnál hamarabb vágott neki a Partifecske és Gyurgyalag költőhely rendbe tételéhez. Ennek részben az időjárás alakulásához és a további teendőkhöz van köze. Nagyjából három héttel korábban érkeztünk a tavaly ötösre vizsgázott „új” telepünkön. Folytatás »

 

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Regina
Hozzászólás:tomy4 » Csevegés
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:1
Összes:289349
Belépve:

Partifecske hajózás 2019

Egyesületünk hajókirándulást szervezett Május 11.-én, melynek uticélja a Szabolcs községnél kanyargó Tiszai szakaszon található Partifecske telep. A mintegy 2 órás úton a hazai partifecske kutatás legnagyobb szakembere Dr. Szép Tibor kalauzolt bennünket.

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2020-02-20 01:52:49
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< Február >>
H K Sz Cs P Sz V
1

FEBRUÁR 1. – A TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK EMLÉKNAPJA

A Tiszát a magyar nép a legmagyarabb folyónak tartja, hiszen a trianoni döntésekig határainkon belül volt az eredése és Magyarország területén torkollott a Dunába. Az Északnyugat-Romániában található Nagybányán, 2000. január 30-án 22 órakor olyan megdöbbentő esemény történt, melyre még nem volt példa a folyó életében. Az Aurul SA által működtetett üzemnél a bányatavat körülvevő gát átszakadt, s ennek hatására 50-100 tonna cián, valamint különböző nehézfémeket, többek között rezet tartalmazó közel 100 000 köbméter folyékony és lebegő hordalék került a vízbe. A szennyezés a Zazar, Lápos, Szamos folyókon átfolyva került a Tiszába, majd a Dunába. Ez a szomorú és felháborító esemény az oka annak, hogy 2001-től rendszeresen megemlékezünk a cianidszennyezés következtében elpusztult tiszai élővilágról

2

FEBRUÁR 2. – A VIZES ÉLŐHELYEK NAPJA

 A  vizes élőhelyek védelméért küzdő Ramsari Egyezmény aláírásának napján ünnepeljük. A Ramsari Egyezmény (Konvenció) – a vizes élőhelyek védelméről szóló dokumentum – az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény. 1971. február 2-án írta alá 18 ország képviselője az iráni Ramsarban. Az Egyezményhez azóta már 125 ország csatlakozott, és 1040 területet összesen kb. 80 millió hektár kiterjedéssel minősítettek „nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek”. Az Egyezmény célja a vizes területek megőrzése, fenntartható – a terület ökológiai jellegét nem befolyásoló – hasznosítása, és az erre vonatkozó jogi és szervezeti keretek biztosítása. Hazánk 1979-ben csatlakozott az Egyezményhez

3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

 
Önök küldték
Nyáridéző
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2020. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu