Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben!

 
 
A ragadozó madarakat gyakran - és nem ok nélkül - a madárvilág arisztokratáinak nevezik. Vannak, akik rajonganak értük, és vannak, akik vetélytársaiknak tartják őket. Van, ahol ezeket a madarakat a bátorság és az erő megtestesítőiként tisztelik, és megbecsültségük oly mértékű, hogy országok címerébe, uralkodói jelvényekbe foglalják, zászlókra tűzik idealizált képüket, de sajnos van, ahol tudatlanságból még napjainkban is üldözik őket.

A tisztelt olvasó olyan könyvet tart a kezében, amely szakmailag hitelesen, a legfrissebb adatokat felhasználva, igen gazdag fotóanyag segítségével mutatja be a hazánk területén előforduló 36 ragadozómadár-fajt, és a szerzők nem titkolt célja, hogy elfogultságtól mentes, reális képet rajzoljanak valamennyiről. Akár zavarba is jöhetünk, ha el kívánjuk dönteni, hogy terepi madárhatározót, ragadozómadár-védelmi kézikönyvet vagy ragadozó madarakat bemutató fotóalbumot tartunk a kezünkben - ez a kötet ugyanis valamennyi feltételnek eleget tesz. Széles spektrumban és aktuálisan tárja elénk azokat a legfontosabb ismereteket, amelyeket a Magyarországon megfigyelhető ragadozó madarakról minden olyan embernek tudnia illik, aki a természetet közel érzi magához.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ilyen jellegű ragadozó madaras könyv eddig még nem jelent meg hazánkban. És ez nem csak annak köszönhető, hogy a szerzők a természetvédelmi prioritásokat mindvégig szem előtt tartva tárgyalják és mutatják be szárnyas ragadozóinkat, hanem elsősorban annak, hogy a kötet magas színvonalú fotóin látható ragadozómadár-életképek vizuálisan is olyan az élményt nyújtanak az olvasónak, mintha ők maga is jelen lenne az expozíció pillanatában, és a felvételek készítőivel együtt személyesen is átélné a találkozások izgalmát.

Tudjuk, hogy a kiváló látással megáldott és az emberek közelségét nehezen viselő ragadozó madaraknak már a rendszeres megfigyelése is komoly szakmai felkészültséget, nagy terepi gyakorlatot igényel. A természetben való fényképezésük pedig a fentieken túl még hatalmas elszántságot és kitartást, valamint különleges természetfotós ismereteket is követel. A kötetet lapozgatva azonban meggyőződhetünk arról, hogy a szerzők nemcsak tapasztalt szakemberek, de emellett természetfotósként és grafikusként is nemzetközi szinten teljesítenek.

Röviden összefoglalva elmondható, hogy a Magyarország ragadozó madarai egy olyan korszerű és kiemelkedő ismeretterjesztő könyv, amelyet világszínvonalú természetfotók tesznek látványossá, éppen ezért melegen ajánlható a környeztünkért aggódó minden embernek, de különösen a hivatásos természetvédőknek, a vadgazdálkodásban dolgozóknak, a terepmadarászoknak és a természetfotózást kedvelőknek

Eger, 2015. október
Dr. Kalotás Zsolt
 
 

További cikkek

Érdekességek
 
Darázsgarázs, avagy méhecske hotel!

A családokban élő, köztudottan agresszív telepes méhek és darazsak mellett léteznek magányosan élő fajok is. Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló, szelíd, nem támadékony fajok partfalak, fák, talaj lyukaiba falazzák utódaikat. Jelenlétük nagyon fontos a lakott területeken is, mivel faj- és méretgazdagságuk alapvető fontosságú a változatos virágméretű növényfajok beporzásában, amit a házi méhek egymagukban nem tudnak elvégezni. Folytatás »

 
ITTE hírek
 
Iskolában jártunk!

Április elején meghívást kaptunk, hogy tartsunk egy kis előadást az Ibrányi Református Iskolába járó első osztályos gyerekeknek. Nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek, és láthatóan a a kis nebulók is élvezték! Folytatás »

 
Könyv- és filmajánló
 
Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben! Folytatás »

 
Természet
 
Fülesbagoly szinkron 2020

A mostani felmérés, az Év madarának választott Erdei fülesbaglyot vette górcső alá. Hagyományainkhoz híven, idén is bekapcsolódtunk az országos szinkronszámlálásba! Sőt... ezúttal megpróbáltuk egész Ibrány területét átfésülni. Folytatás »

 

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Regina
Hozzászólás:tomy4 » Csevegés
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:1
Összes:321144
Belépve:

Éves ITTE gyűlés

Kedves Tagok, érdeklődők! Ahogyan már megszokhattátok, az év természetvédelmi szempontból legkevésbé aktív időszakában tartjuk meg taggyűlésünket. Megbeszéljük az előző év történéseit és az idei év teendőit.

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2020-05-28 19:28:28
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< Május >>
H K Sz Cs P Sz V
123
45678910

Madarak és Fák Napja

Hazánk törvényben is rögzített madárvédelme 1901-ben vette kezdetét, mert ekkor fogadták el a magyar madárvédelmi törvényt. Ebben az évben jelent meg a tudós „Madarak hasznáról és káráról” szóló munkája, melyet a miniszter adott ki. Az első „Madarak és fák napját” 1902-ben Kő­szegen tartották, a helyi Állatvédő Egyesület kezdeményezésére. Herman Ottó már 1900-ban javaslatot tett a jeles nap orszá­gos bevezetésére, de indítványa csak 1906 tavaszán került a miniszter aszta­lára. Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatási miniszter 1906. április 27-én hozott rendeletet, mely szerint minden hazai népis­kolában iskolai ünnepélyt kell tartani a „Madarak és fák napján”. A zöld mozgalmak erősödése ellenére, csak az 1987-es ka­zincbarcikai konferencián fogalmazódott meg, hogy valamennyi általános iskolában újra évenként rendezzék meg - tanítás nélküli munkanap keretében - a Madarak és fák napját. A 90-es évek ele­jétől a környezeti nevelésben élenjáró iskolák és pedagógusok munkájának köszönhetően, újra méltó szerepet kapott az iskolák többségében a Madarak és fák napja. Újabb törvény erősítette meg 1994-ben, a KTM miniszteri rendeletben május 10-ét jelölte meg a jeles nap dátumának.
11121314151617
1819202122

Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja

és a Magyar Természet napja!

A biodiverzitás-egyezmény életbe lépésének napját - 1993. december 29 - az ENSZ Nemzetközi Biodiverzitás Nap-pá nyilvánította. A biodiverzitás-egyezmény részes feleinek javaslatára az ENSZ Közgyűlés 2000. decemberi határozatával a napot áthelyezte május 22-re. A biodiverzitás-egyezményt 1992-ben a Föld-csúcson fogadták el, 2001-ig már 190 ország csatlakozott és ezzel a legnagyobb környezetvédelmi egyezménnyé vált. Magyarország 1993-ban ratifikálta az egyezményt és az 1995. évi LXXXI. törvénnyel tette közzé ezt. A nap hivatalosan az élővilág megőrzése és a fenntartható hasznosítás egy-egy elemének világszerte történő népszerűsítését, az egyezmény céljainak tudatosítását és azok megvalósításának elősegítését szolgálja.
2324

Európai Nemzeti Parkok Napja

Az Európai nemzeti parkok napját először 1999. május 24-én ünnepelték szerte Európában. A napot az EUROPARC Szövetség javasolta, és kérte meg tagszervezeteit arra, hogy ezen a napon szervezzenek olyan programokat, amelyek népszerűsítik a természetvédelem célkitűzéseit, bemutatják az egyes nemzeti parkok és más védett területek szépségeit, felhívják a figyelmet szűkebb és tágabb környezetünk értékeinek megtartására.
25262728293031

 
Önök küldték
Búbos banka
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2020. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu