Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben!

 
 
A ragadozó madarakat gyakran - és nem ok nélkül - a madárvilág arisztokratáinak nevezik. Vannak, akik rajonganak értük, és vannak, akik vetélytársaiknak tartják őket. Van, ahol ezeket a madarakat a bátorság és az erő megtestesítőiként tisztelik, és megbecsültségük oly mértékű, hogy országok címerébe, uralkodói jelvényekbe foglalják, zászlókra tűzik idealizált képüket, de sajnos van, ahol tudatlanságból még napjainkban is üldözik őket.

A tisztelt olvasó olyan könyvet tart a kezében, amely szakmailag hitelesen, a legfrissebb adatokat felhasználva, igen gazdag fotóanyag segítségével mutatja be a hazánk területén előforduló 36 ragadozómadár-fajt, és a szerzők nem titkolt célja, hogy elfogultságtól mentes, reális képet rajzoljanak valamennyiről. Akár zavarba is jöhetünk, ha el kívánjuk dönteni, hogy terepi madárhatározót, ragadozómadár-védelmi kézikönyvet vagy ragadozó madarakat bemutató fotóalbumot tartunk a kezünkben - ez a kötet ugyanis valamennyi feltételnek eleget tesz. Széles spektrumban és aktuálisan tárja elénk azokat a legfontosabb ismereteket, amelyeket a Magyarországon megfigyelhető ragadozó madarakról minden olyan embernek tudnia illik, aki a természetet közel érzi magához.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ilyen jellegű ragadozó madaras könyv eddig még nem jelent meg hazánkban. És ez nem csak annak köszönhető, hogy a szerzők a természetvédelmi prioritásokat mindvégig szem előtt tartva tárgyalják és mutatják be szárnyas ragadozóinkat, hanem elsősorban annak, hogy a kötet magas színvonalú fotóin látható ragadozómadár-életképek vizuálisan is olyan az élményt nyújtanak az olvasónak, mintha ők maga is jelen lenne az expozíció pillanatában, és a felvételek készítőivel együtt személyesen is átélné a találkozások izgalmát.

Tudjuk, hogy a kiváló látással megáldott és az emberek közelségét nehezen viselő ragadozó madaraknak már a rendszeres megfigyelése is komoly szakmai felkészültséget, nagy terepi gyakorlatot igényel. A természetben való fényképezésük pedig a fentieken túl még hatalmas elszántságot és kitartást, valamint különleges természetfotós ismereteket is követel. A kötetet lapozgatva azonban meggyőződhetünk arról, hogy a szerzők nemcsak tapasztalt szakemberek, de emellett természetfotósként és grafikusként is nemzetközi szinten teljesítenek.

Röviden összefoglalva elmondható, hogy a Magyarország ragadozó madarai egy olyan korszerű és kiemelkedő ismeretterjesztő könyv, amelyet világszínvonalú természetfotók tesznek látványossá, éppen ezért melegen ajánlható a környeztünkért aggódó minden embernek, de különösen a hivatásos természetvédőknek, a vadgazdálkodásban dolgozóknak, a terepmadarászoknak és a természetfotózást kedvelőknek

Eger, 2015. október
Dr. Kalotás Zsolt
 
 

További cikkek

Érdekességek
 
Homokfal 2018

Mint minden év Áprilisában, ezúttal is homokozni indultunk a madarak kedvéért. A séma és elszántság mindig ugyan az, de idén költözni kényszerültünk… Folytatás »

 
ITTE hírek
 
Éves ITTE gyűlés

A szokásos módon az év eleji gyűlésünkre invitálunk minden tagot és kedves érdeklődőt. A fő mondanivalók mellett, kötetlen beszélgetés és ajándék vár mindenkit! Folytatás »

 
Könyv- és filmajánló
 
Magyarország ragadozó madarai! Friss!

A frissen megjelenő kiadvány a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben! Folytatás »

 
Természet
 
Homokfal 2019

Egyesületünk idén tavasszal a szokásosnál hamarabb vágott neki a Partifecske és Gyurgyalag költőhely rendbe tételéhez. Ennek részben az időjárás alakulásához és a további teendőkhöz van köze. Nagyjából három héttel korábban érkeztünk a tavaly ötösre vizsgázott „új” telepünkön. Folytatás »

 

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Écy
Hozzászólás:tomy4 » Csevegés
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:3
Összes:253547
Belépve:

Iskolában jártunk!

Április elején meghívást kaptunk, hogy tartsunk egy kis előadást az Ibrányi Református Iskolába járó első osztályos gyerekeknek. Nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek, és láthatóan a a kis nebulók is élvezték!

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2019-10-15 15:19:19
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< Október >>
H K Sz Cs P Sz V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

 
Önök küldték
Fakéreg
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2019. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu