Mik is pontosan a Madárvédelmi eszközök? Minden olyan természetes vagy mesterséges dolog, ami a madarak szaporodását, védelmét, táplálását és egyéb szükségleteiket segíti a ház körül.

A legismertebbek a madárodúk, etetők- itatók, búvóhelyek (bokrok, fák), fecskepelenka.

Miért is jó ha van madárvédelmi felszerelés a ház körül? A madarak szempontjából segítjük a szaporodást, táplálkozást és védekezést A mi szempontunkból közelebb hozzuk a természetet így könnyebben megfigyelhetjük a madarak életét!

 

Odúk:

A természetes odúk hiánya a településeken melyek sok madár szívesen elfoglalna fészkelő vagy csak búvóhelyként, ezt bizonyítja furcsa helyeken fészkelő vagy éjszakázó madarak (postaláda, cső kerítésoszlopok). Mesterséges odúk kihelyezése talán a legfontosabb madárvédelmi eszköz!

A mesterséges odúk fő fajtái „A” „B” „c” „D” és egyéb fajoknak megfelelőek.

 

Az „A” „B” „D” odúk hasonlóak csak méreti különbségek vannak.

Odútipus

 

Madárfaj

Belső alapterület         (cm)

Teljes belső mélység (cm)

Röpnyilás Ø        (cm)

Kihelyezési magasság (m)

A

Barát cinege

10 X 10

20 – 22

2,8

2 – 4

Kék cinege

B

Szén cinege

12,5 X 12,5

20 - 25

3,4

Nyaktekercs

Házi veréb

Mezei veréb

Csuszka

D

Seregély

15 X 15

30 - 35

6

2 - 8

Füleskuvik

20 X 20

40 - 42

Búbosbanka

1,5 - 6

Macskabagoly

30 X 30

65 - 70

20

5 - 8

A „C” odú nyitott bejáratú.

Odútipus

 

Madárfaj

Belső alapterület (cm)

Teljes belső mélység (cm)

Röpnyilás Ø (cm)

Kihelyezési magasság (m)

C

Ökörszem

11 X 11

18

11

0,5 - 1

Házi rozsdafarkú

12,5 X 12,5

6

2 - 5

Vörösbegy

6

0,5 – 1,5

Kerti rozsdafarkú

8

2 - 5

Barázdabillegető

10

1 - 4

Hantmadár

20 X 15

15 - 18

4 x 4

1 - 4

Macskabagoly

30 X 30

65 - 70

20 X 20

5 - 8

Bagoly és denevér odúk a fajnak megfelelően vannak kialakítva.

Kuvikodú és kihelyezése:

 

Denevérodú:

 

A megadott méretek és formák csak irányadóak, tetszés szerint lehet változtatni rajta. De arra ügyeljünk, hogy kisebb ne legyen inkább nagyobb! A bejáratméretek betartása ajánlott a fajoknak megfelelően! A kihelyezett odúkat éves szinten takarítani kel a behordott fészekanyagot el kel távolítani, mert az élősködőkkel és azok petéivel lehet tele! A takarítást ősszel érdemes elvégezni így a téli vendégek pihenőhelyként zavartalanul tudják használni.

Itatók:

Madaraink többségének naponta akár többször innia és akár fürdenie is kell. Mivel egyre szárazabbak a nyarak és jellemző a  hómentes tél, mind nagyobb kihívást jelent számukra ezen szükségletek. Különösen igaz ez az egyre víztakarékosabban működő településeken, ahonnan az egykor széles körben elterjedt háztáji állatok itatói is hiányoznak. Ezért a madárbarátok számára a madáritató egész éves működtetése  egyik legfontosabb, alapfeladat.

A rendszeres itatókat jóval több madár is látogathatja, mint amelyik a közelben költ. Amennyiben egész évben itatunk, a madarak állandó vendégeink lesznek, így nagyobb az esélye annak is, hogy a többi madárvédelmi eszközt is igénybe veszik.

Itató típusok:

Ne alkalmazzunk mély, és meredek csúszós oldalfalú eszközöket, mint pl.: hordó, vödör, hejlonos kerti tó. Ehelyett inkább 10 cm-nél sekélyebb kialakítasú itatókat használjunk!

A legegyszerűbb és lagolcsóbb megoldás egy műanyag virágalátét, de számos más egyéb hasonló eszköz is megteszi.

Itatónkat próbáljuk meg lehetőleg egy magasabb pontra tenni, hogy a madarak az esetleges ragadozókat (pl.: macska) hamarabb észre vegyék.

Fontos még hogy tisztán tartsuk a vizet, amit nehány naponta vagy hetente egyszer (itató mérettől és szennyeződéstől függ) takarítsuk ki és töltsük fel friss vízzel!

A madáritatót egész evben lehet üzemeltetni!

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Regina
Hozzászólás:tomy4 » Csevegés
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:5
Összes:302928
Belépve:

Darázsgarázs, avagy méhecske hotel!

A családokban élő, köztudottan agresszív telepes méhek és darazsak mellett léteznek magányosan élő fajok is. Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló, szelíd, nem támadékony fajok partfalak, fák, talaj lyukaiba falazzák utódaikat. Jelenlétük nagyon fontos a lakott területeken is, mivel faj- és méretgazdagságuk alapvető fontosságú a változatos virágméretű növényfajok beporzásában, amit a házi méhek egymagukban nem tudnak elvégezni.

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2020-04-02 10:38:26
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< április >>
H K Sz Cs P Sz V
123

Csillagászati világnap

45
6789101112
13141516171819
202122

A Föld Napja

Az első Föld napját egy amerikai egyetemista fiú, Dennis Hayes kezdeményezte. 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel a szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és más országokban is – fontos változást hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és sokan változtattak addigi életmódjukon, s tértek át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval és a környezetbarát társadalom közös vágyával ünnepeljék április 22-én a Föld napját. Több mint 125 ország környezetért aggódó lakossága, civil szervezete válaszolt a felhívásra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek emlékeztek meg különböző programokkal erről a napról.Afrikában az ünneplők felzarándokoltak egy 2000 méter magas hegyre, ahol a természetvédelmet méltató istentiszteletet tartottak. Az ausztrálok akciót szerveztek, hogy megakadályozzák Ausztrália utolsó esőerdeinek pusztítását. Indonéziában teknős tojásokat keltettek, a biológiai sokféleség megőrzéséről beszélgettek. Tibetben expedíció indult a Mount Everestre, hogy összegyűjtse a hegymászók által elszórt szemetet. A franciák a Loire mentén 800 km hosszú élőláncot alkottak, hogy felhívják a figyelmet a vizek védelmére. Dennis Hayes 1989-ben Magyarországra is ellátogatott, ahol a frissen alakult Független Ökológiai Központ munkatársaival találkozott és együtt szőttek terveket a nap megünneplésére, melyből aztán boldog népünnepély kerekedett, sok örömmel, kreativitással. Magyarországon a környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és létrehoztak egy hírközpontot is a Föld napi rendezvények összehangolására, hírlevelekből értesülhettünk az eseményekről, ajánlásokkal segítették az ünnep megszervezését
23242526
27282930

 
Önök küldték
Tiszai ladikok
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2020. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu