Mik is pontosan a Madárvédelmi eszközök? Minden olyan természetes vagy mesterséges dolog, ami a madarak szaporodását, védelmét, táplálását és egyéb szükségleteiket segíti a ház körül.

A legismertebbek a madárodúk, etetők- itatók, búvóhelyek (bokrok, fák), fecskepelenka.

Miért is jó ha van madárvédelmi felszerelés a ház körül? A madarak szempontjából segítjük a szaporodást, táplálkozást és védekezést A mi szempontunkból közelebb hozzuk a természetet így könnyebben megfigyelhetjük a madarak életét!

 

Odúk:

A természetes odúk hiánya a településeken melyek sok madár szívesen elfoglalna fészkelő vagy csak búvóhelyként, ezt bizonyítja furcsa helyeken fészkelő vagy éjszakázó madarak (postaláda, cső kerítésoszlopok). Mesterséges odúk kihelyezése talán a legfontosabb madárvédelmi eszköz!

A mesterséges odúk fő fajtái „A” „B” „c” „D” és egyéb fajoknak megfelelőek.

 

Az „A” „B” „D” odúk hasonlóak csak méreti különbségek vannak.

Odútipus

 

Madárfaj

Belső alapterület         (cm)

Teljes belső mélység (cm)

Röpnyilás Ø        (cm)

Kihelyezési magasság (m)

A

Barát cinege

10 X 10

20 – 22

2,8

2 – 4

Kék cinege

B

Szén cinege

12,5 X 12,5

20 - 25

3,4

Nyaktekercs

Házi veréb

Mezei veréb

Csuszka

D

Seregély

15 X 15

30 - 35

6

2 - 8

Füleskuvik

20 X 20

40 - 42

Búbosbanka

1,5 - 6

Macskabagoly

30 X 30

65 - 70

20

5 - 8

A „C” odú nyitott bejáratú.

Odútipus

 

Madárfaj

Belső alapterület (cm)

Teljes belső mélység (cm)

Röpnyilás Ø (cm)

Kihelyezési magasság (m)

C

Ökörszem

11 X 11

18

11

0,5 - 1

Házi rozsdafarkú

12,5 X 12,5

6

2 - 5

Vörösbegy

6

0,5 – 1,5

Kerti rozsdafarkú

8

2 - 5

Barázdabillegető

10

1 - 4

Hantmadár

20 X 15

15 - 18

4 x 4

1 - 4

Macskabagoly

30 X 30

65 - 70

20 X 20

5 - 8

Bagoly és denevér odúk a fajnak megfelelően vannak kialakítva.

Kuvikodú és kihelyezése:

 

Denevérodú:

 

A megadott méretek és formák csak irányadóak, tetszés szerint lehet változtatni rajta. De arra ügyeljünk, hogy kisebb ne legyen inkább nagyobb! A bejáratméretek betartása ajánlott a fajoknak megfelelően! A kihelyezett odúkat éves szinten takarítani kel a behordott fészekanyagot el kel távolítani, mert az élősködőkkel és azok petéivel lehet tele! A takarítást ősszel érdemes elvégezni így a téli vendégek pihenőhelyként zavartalanul tudják használni.

Itatók:

Madaraink többségének naponta akár többször innia és akár fürdenie is kell. Mivel egyre szárazabbak a nyarak és jellemző a  hómentes tél, mind nagyobb kihívást jelent számukra ezen szükségletek. Különösen igaz ez az egyre víztakarékosabban működő településeken, ahonnan az egykor széles körben elterjedt háztáji állatok itatói is hiányoznak. Ezért a madárbarátok számára a madáritató egész éves működtetése  egyik legfontosabb, alapfeladat.

A rendszeres itatókat jóval több madár is látogathatja, mint amelyik a közelben költ. Amennyiben egész évben itatunk, a madarak állandó vendégeink lesznek, így nagyobb az esélye annak is, hogy a többi madárvédelmi eszközt is igénybe veszik.

Itató típusok:

Ne alkalmazzunk mély, és meredek csúszós oldalfalú eszközöket, mint pl.: hordó, vödör, hejlonos kerti tó. Ehelyett inkább 10 cm-nél sekélyebb kialakítasú itatókat használjunk!

A legegyszerűbb és lagolcsóbb megoldás egy műanyag virágalátét, de számos más egyéb hasonló eszköz is megteszi.

Itatónkat próbáljuk meg lehetőleg egy magasabb pontra tenni, hogy a madarak az esetleges ragadozókat (pl.: macska) hamarabb észre vegyék.

Fontos még hogy tisztán tartsuk a vizet, amit nehány naponta vagy hetente egyszer (itató mérettől és szennyeződéstől függ) takarítsuk ki és töltsük fel friss vízzel!

A madáritatót egész evben lehet üzemeltetni!

Lehetőségek

» Regisztráció
 
 

Aktuális

  Legutóbbi
Regisztráció:Regina
Hozzászólás:tomy4 » Csevegés
Komment:itte.hu: Fekete harkály
  Legnépszerűbb
Jajj úgy élvezem én a ... [5]
  Látogatók
Online:3
Összes:290836
Belépve:

Partifecske hajózás 2019

Egyesületünk hajókirándulást szervezett Május 11.-én, melynek uticélja a Szabolcs községnél kanyargó Tiszai szakaszon található Partifecske telep. A mintegy 2 órás úton a hazai partifecske kutatás legnagyobb szakembere Dr. Szép Tibor kalauzolt bennünket.

Még több cikk Folytatás »

Rögzített helyről: Sarkantyú(Tisza)

Sarkanytú 2020-02-24 17:53:05
Az "ezerarcú" Tisza

További képek »
Mi az R.F.P.? »

Adatgyűjtés


Melyik fajhoz tartozott az elgázolt állat, amit láttál?

Még nincs a listán
Eddigi eredmények »

Egyesületi naptár

<< Február >>
H K Sz Cs P Sz V
1

FEBRUÁR 1. – A TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK EMLÉKNAPJA

A Tiszát a magyar nép a legmagyarabb folyónak tartja, hiszen a trianoni döntésekig határainkon belül volt az eredése és Magyarország területén torkollott a Dunába. Az Északnyugat-Romániában található Nagybányán, 2000. január 30-án 22 órakor olyan megdöbbentő esemény történt, melyre még nem volt példa a folyó életében. Az Aurul SA által működtetett üzemnél a bányatavat körülvevő gát átszakadt, s ennek hatására 50-100 tonna cián, valamint különböző nehézfémeket, többek között rezet tartalmazó közel 100 000 köbméter folyékony és lebegő hordalék került a vízbe. A szennyezés a Zazar, Lápos, Szamos folyókon átfolyva került a Tiszába, majd a Dunába. Ez a szomorú és felháborító esemény az oka annak, hogy 2001-től rendszeresen megemlékezünk a cianidszennyezés következtében elpusztult tiszai élővilágról

2

FEBRUÁR 2. – A VIZES ÉLŐHELYEK NAPJA

 A  vizes élőhelyek védelméért küzdő Ramsari Egyezmény aláírásának napján ünnepeljük. A Ramsari Egyezmény (Konvenció) – a vizes élőhelyek védelméről szóló dokumentum – az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény. 1971. február 2-án írta alá 18 ország képviselője az iráni Ramsarban. Az Egyezményhez azóta már 125 ország csatlakozott, és 1040 területet összesen kb. 80 millió hektár kiterjedéssel minősítettek „nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek”. Az Egyezmény célja a vizes területek megőrzése, fenntartható – a terület ökológiai jellegét nem befolyásoló – hasznosítása, és az erre vonatkozó jogi és szervezeti keretek biztosítása. Hazánk 1979-ben csatlakozott az Egyezményhez

3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

 
Önök küldték
Seregély
Hogyan segíthet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.

Adószám: 19001243-2-43
Kedvezményezett: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A formanyomtatványt most is letöltheti oldalunkról az alábbi linken.
  » Rendelkező nyilatkozat
  » További hasznos információk
©2010-2020. ITTE - Impresszum - Oldaltérkép - Kapcsolat - web2u.hu